In 1958 had prof. Wieger Bruin een plan gelanceerd waarin de Alkmaarse binnenstad volledig werd vernietigd. In 1967 nam de Raad een aanmerkelijk mildere versie aan onder de naam “Basisplan 1967”. Daarin werden geen grachten meer gedempt, maar nog steeds werden doorbraken ingepland en doorgaand verkeer via een “binnenring” vlak om de stad heen geleid naar de Friesebrug en de Texelse Brug. Van deze binnenring maakten o.a. de Bierkade (in twee richtingen) en de Kanaalkade deel uit; het Victoriepark zou niet meer hebben bestaan. Nog niet bekend was toen dat de ondergrond van de Bierkade veel problemen zou geven; dit is later door de werkgroep SOS onder de aandacht gebracht. (De werkgroep is later omgezet in een officiële vereniging die een aantal jaren geleden de naamswijziging in Bewonersvereniging ‘Hart van Alkmaar’ doorvoerde). Lees verder voor een fotoverslag van Emil de Jong (Kijklens).
Op zondagmorgen 4 oktober zou op het Luttik Oudorp (het gedeelte tussen Sint Annabrug en Kuipersbrug) een openlucht grachtenbrunch worden gehouden. Bewoners en gebruikers van de binnenstad huren daartoe een tafel langs de gracht die dan autoluw zou zijn. De enkele dagen tevoren afgekondigde strengere coronamaatregelen maakten het nodig het evenement af te blazen.
In het kader van de 50ste verjaardag van onze vereniging werd Alkmaar op vrijdagavond 2 oktober en zaterdagavond 3 oktober getrakteerd op vette videokunst, verwonderende lichtobjecten, klassieke muziek en live performances tijdens Alkmaar Light Festival. Uiteraard coronaproof.
Een buitengewone wandelroute leidde festivaldeelnemers langs Luttik Oudorp en via de Kooltuin naar het Victoriepark. Het historische karakter van de binnenstad werd benadrukt met schitterende lichtkunst, aria’s en live klassieke solo’s.
Aangekomen in het Victoriepark waande bezoekers zich in een nieuwe wereld waar zij welkom werden geheten door het Lichtvolk, een nieuwe performance en lichtkunstwerk ineen. In het park werden deelnemers verrast met nog meer lichtkunst, zoals een bijzonder en groots Chinees lichtkunstwerk van GLOW Eindhoven – de lichthoofdstad van Nederland. In het park kwam het verleden en heden van het IJkgebouw tot leven door een speciale videomapping op de lange gevel.
De opening vond plaats in de tuin van het IJkgebouw; door simpel een stekker in het stopcontact te doen ontstak Zita Pels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland een enorme maan in het Victoriepark. ‘Hart van Alkmaar’-voorzitter overhandigde aan de gedeputeerde een zakje narcisbollen ‘Hart van Alkmaar’, gekweekt door de bloembollentelers uit de kop van Noord-Holland. Hij verwees daarbij naar de doop van deze bijzondere bloembol, maar die net na het begin van de coronatijd niet kon doorgaan. Mevrouw Pels opperde dat de bollen in de tuin van het Haarlemse provinciehuis geplant zullen worden.
Het festival was een cocreatie van Karavaan buitengewoon theater op locatie, Lions Alkmaar, IHMS (International Holland Music Sessions) en ‘Hart van Alkmaar’, in samenwerking met IJkgebouw. Wij waren blij met de partners die graag meedoen om ons jubileum te vieren, waaronder nu dus ook IHMS die al jarenlang in Alkmaar muzikale talenten vanuit de hele wereld in de spotlights zet.
Klik hier voor een fotoverslag van Emil de Jong (Kijklens).