September 10, 2020

Alkmaar Light Festival 2 en 3 oktober 2020

In het kader van de 50ste verjaardag van onze vereniging werd Alkmaar op vrijdagavond 2 oktober en zaterdagavond 3 oktober getrakteerd op vette videokunst, verwonderende lichtobjecten, klassieke muziek en live performances tijdens Alkmaar Light Festival. Uiteraard coronaproof.

Een buitengewone wandelroute leidde festivaldeelnemers langs Luttik Oudorp en via de Kooltuin naar het Victoriepark. Het historische karakter van de binnenstad werd benadrukt met schitterende lichtkunst, aria’s en live klassieke solo’s.

Aangekomen in het Victoriepark waande bezoekers zich in een nieuwe wereld waar zij welkom werden geheten door het Lichtvolk, een nieuwe performance en lichtkunstwerk ineen. In het park werden deelnemers verrast met nog meer lichtkunst, zoals een bijzonder en groots Chinees lichtkunstwerk van GLOW Eindhoven – de lichthoofdstad van Nederland. In het park kwam het verleden en heden van het IJkgebouw tot leven door een speciale videomapping op de lange gevel.

De opening vond plaats in de tuin van het IJkgebouw; door simpel een stekker in het stopcontact te doen ontstak Zita Pels, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland een enorme maan in het Victoriepark. ‘Hart van Alkmaar’-voorzitter overhandigde aan de gedeputeerde een zakje narcisbollen ‘Hart van Alkmaar’, gekweekt door de bloembollentelers uit de kop van Noord-Holland. Hij verwees daarbij naar de doop van deze bijzondere bloembol, maar die net na het begin van de coronatijd niet kon doorgaan. Mevrouw Pels opperde dat de bollen in de tuin van het Haarlemse provinciehuis geplant zullen worden.

Het festival was een cocreatie van Karavaan buitengewoon theater op locatieLions AlkmaarIHMS (International Holland Music Sessions) en ‘Hart van Alkmaar’, in samenwerking met IJkgebouw. Wij waren blij met de partners die graag meedoen om ons jubileum te vieren, waaronder nu dus ook IHMS die al jarenlang in Alkmaar muzikale talenten vanuit de hele wereld in de spotlights zet.

Klik hier voor een fotoverslag van Emil de Jong (Kijklens).