March 16, 2018

Evaluatie Verkiezingsdebat 10 maart 2018

‘Hart van Alkmaar’-verkiezingsdebat. Hoe verkoop ik een ommezwaai en hoe laat ik verhaaltjes op de mouw spelden?

 

De bibliotheek op het Canadaplein is gezellig vol voor het debatuurtje zaterdagmiddag, in aansluiting op een lange Raad-op-Straat dag. Gespreksleider Bas de Regt laat de Alkmaarse politici terugkijken op de afgelopen regeerperiode en een toelichting geven op hun programma’s die inzet zijn voor de verkiezingen op 21 maart 2018. Dat doet hij aan de hand van een aantal stellingen die natuurlijk verband hebben met de Alkmaarse binnenstad. ChristenUnie, DENK en Partij voor Iedereen laten verstek gaan. De 11 andere partijen maken graag gebruik van het voetlicht dat ‘Hart van Alkmaar’ biedt.

Het CDA moet uitleggen waarom het een ommezwaai maakt en nu wèl weer sluitingstijden voor de horeca wil invoeren. Ten overstaan van nu nog coalitiepartner OPA (“we hebben d’r vreselijk de pest in”) wordt een poging gedaan dat uit te leggen. De leden van het CDA hebben aangegeven dat de politieke leiders vier jaar geleden een verkeerde keus hebben gemaakt. Nee, de ommezwaai heeft dus niets met verkiezingsretoriek te maken. Hoe dan ook, binnenstadsbewoners kunnen er baat bij hebben.

Huidig coalitieleider OPA vaardigt een mogelijk nieuw raadslid naar het debat af. Kennelijk kan je die beter uitleg over gevoerd beleid laten geven, zelfs als het over zoiets belangrijks voor binnenstadsbewoners gaat als geluidsoverlast? Die mag dan proberen een verhaal op de mouw te spelden over dB(A)’s en dB(C)’s en hoeft niet te verwijzen naar het stemgedrag van zijn toen-nog-niet pluchegenoten. Jokken laat je over aan de nieuwe generatie….

Leden van ‘Hart van Alkmaar’ en andere bezoekers van de website kunnen de standpunten van alle 14 partijen over de toekomst van de binnenstad hier nog eens nalezen.

Stellingen tijdens het ‘Hart van Alkmaar’-verkiezingsdebat:

1. Horeca
De vrije sluitingstijden in de horeca worden slechts door een handjevol kroegen gebruikt. Daarvoor mag je de Alkmaarse binnenstad al dat leed niet aandoen.

2. Evenementen
Evenementen moeten alleen gehouden worden op daarvoor geëigende locaties. Culinair Plaza bijvoorbeeld moet niet worden gehouden op het Waagplein.

3. Parkeren
Bezoekers in de parkeergarages en bewoners op straat.

4. Geluidsoverlast
Er moet een zerotolerance beleid gelden bij overtreding.
De Gemeente (RUD) moet direct komen meten als bewoners klagen over geluid van horeca of evenementen.

5. Burgerparticipatie
Democratie betekent ruimte laten voor minderheden.

6. Hoogte van gevels
De tegenwoordig toegepaste gevelhoogte tast de historische binnenstad aan.

7. Bereikbaarheid
Bierkade / Wageweg was een losse flodder die aantoont dat er geen bereikbaarheidsbeleid wordt gevoerd.

8. Veiligheid
Cameratoezicht is een probaat middel, het moet alleen goed worden uitgelegd.

9. Milieu
De binnenstad moet een milieuzone worden. De binnenstad is alleen toegankelijk voor cargo-hub-busjes.

10. Ouderen / mindervaliden
De binnenstad biedt een uitstekende leefomgeving voor ouderen en mindervaliden. De politiek moet dit faciliteren.

11. Hop-on Hop-off
HoHo busjes die rijden vanaf de stations en het AFAS-parkeerterrein verbeteren de luchtkwaliteit, verminderen de verkeersproblemen en brengen bezoekers direct waar ze willen zijn.